Friday, December 25, 2009

dush!!!!

dushhh!!!!lame tol aku xmenulis utk blog aku..huhu..kesibukan menghalang aku dr berblog...byk benda la yg aku kene wat..dan macam2 bende aku kene lalui...yg best nye aku dpt belaja dr pengalaman yg aku lalui....

Wednesday, December 16, 2009

CuTi!!!!!!!

assalamualaikum...
rasenye da lame aku xupdate blog ni...
sbb aku da lame xduk umah...
kat umah embah kat kg xda tenet..sementara tggu mak abah balik haji aku kenelah tggl kat kg...
bile mak abah da nak balik ari sabtu ni...so aku pon balik la ke rumah..rindu kT umah..huhuhu..
lg rindu kat tenet..hehhe..
byk betol bende yg berlaku sepanjang aku xmenulis kat blog ni....huh!!!
mcm2 ade..sedih..gembira..sume ade...
ape yg aku wt ms cuti ni....byk la..
tolong embah aku kat kg..g kemas2 umah..g pasa..g rewang majlis kawen..g shoping..g main bowling..g jalan2...g makan2..g lepak2..g dating2..hehe...cmtu la rutin aku yg xmenentu...
ape2 pon..byk bende yg aku xtaw b4 ni..aku taw ms cuti ni..ngeh3...
ok...daaa

Tuesday, November 17, 2009

kekuatan

hidup yg penuh dugaan dan cabaran....

Saturday, November 14, 2009

SeHaRiAn AkU.....

1 hari yg xbermakna..tp aku taw sume ni ade hikmahnya....aku yakin..
kdg2 mate aku mmg silap memandang..
hati aku silap menduga...
fikiran aku silap menilai...
telinga aku silap mendengar....
jiwa aku silap memahami....
tapi...aku perlukan masa.....aku mintak maaf kalau selama ni ade silap salah..
i'm not a perfect person....tp sekurang2nya aku berusaha utk jadi yg terbaik..
utk beri yang terbaik..cumenya.... masa belum lagi menyebelahi performance yang aku tunjukkan..
give me time.....aku tau sinarnya pasti ade....
Ya Allah..beri aku kekuatan..ketabahan untuk harungi benda ni semua......

p/s: disaat2 aku tulis entri ni hujan turun ngn lebat n tak benti2.....hujan dan air mata..same je...aku rindu semua yg aku sayang.....aku yakin..Allah MAha Mendengar...Ya Allah..Kau lindungilah mereka2 yang aku sayang...T_T

Sunday, November 8, 2009

emmm..

sedih.....T_T

Friday, November 6, 2009

DuA LaGi!!!!!!!!

lepas dah satu paper....

ade lg dua..

no komen la pasal paper td.....mcm bole..mcm x

ntah......

yg penting esk aku nk balik umah!!!!nk jmpe mak abah.....

rindu sgt2.......waaaaaaaaaaa

Tuesday, November 3, 2009

OnE NiGhT ToGeTHeR....

tarikh:24 oktober 2009
lokasi: kolam air panas, sg kelah...
sasaran:aku dan kawan2 seperjuangan
ucapan:thanx 4 being my frenz....insyaAllah aku xkan lupe segala jasa korg...jasa korg tetap dikenang....mge ukhwah dan persahabatan ini akan berpanjangan dan sentiasa diberkati...last but not least...all the best....luv u all...=))
xda ape aku nk ckapkan....photo2 ni pun da cukup menggambarkan suasana...perasaan...dan segala2 nya pada hari tersebut...photo is the worth than words...let's photo sing the song....






















































Sunday, November 1, 2009

EmMmm...

pale sakit..=((

pale ting tong.....

p/s:Ya Allah, Kau tenangkan lah hati hambaMu ini....Ampunilah segala dosa2 ku ni yang telah lepas...sesungguhnya aku hanya insan yang lemah dan tidak punya daya upaya...aku mendambakan kasih sayang dariMu...berilah aku kekuatan untuk hadapi hidup ni dengan sempurna...aminnnn..

Saturday, October 31, 2009

HaTi iNi....

kdg2 ape yg kite impikan..xsume kite akan dpt.....

kdg2 ape yg kite xsuke..bende tu la yg terbaik buat kite..sbb kite xtaw ape disebaliknya..

entri ni aku tulis sbb aku tgh memikirkan sesuatu....

fikir punye fikir..itulah kesimpulan nye..

mungkin tu la satu cara nk sedapkan hati aku...

nk tenangkan hati aku...

aku yakin..byk lagi halangan dan rintangan yg aku kene tempuh..

byk lagi ragam dan karenah org yg akan aku jumpe...

mungkin ape yg berlaku pade diri aku skrg..

merupakan titik tolak untuk aku bersedia pada mase akn dtg...

aku memerlukan kesabaran yg tinggi...

aku memerlukan kepositifan fikiran yg tinggi utk aku hadapi sume ni...

mmg kdg2 menyakitkan hati...jiwa dan emosi...tp ape yg boleh aku buat...

aku fikir bagai nk gila..tp....(speechless)..T_T



nape aku perlu takut sedangkan Allah sentiasa ada....

Wednesday, October 28, 2009

SaJe2 Je KoT...

erm...
xda pape pon nk kate sbnrnye..hihihi..
tbe2 je tgn ni gatal nk menaip...
mggu dpn da exam....waaaaa.....exam last aku kat upsi..insyaAllah..
td kol mak..pastu mak pesan..cm biase la die akan suh aku belaja rajin2...jgn asek ingt pakwe je..hikhikhik...

mak>>belaja rajin2..bc buku betol2....jgn asek tepon je..ingt pakwe...
aku>>mane ade...ni tgh belaja la ni..(smbil tersenyum simpul)..hikhikhik
mak>>alah ko tu..mane ade..mane de..bukan leh caye...taw dah..
aku>>baik mak...nuhaa menurut arahan...huhuhu

tu la pesan mak..setiap kali tepon mak..tu la yg die pesan...tepon abah..abah xangkat plak...huhuhu...

k la..tu je nk tulis..xda bende penting pon...hhehehe...
da tbe mase utk tunaikan kewajipan kepada Nya..

Tuesday, October 27, 2009

sebab-sebab untuk beroleh kebahagiaan....

1. amal soleh:
"sesiapa yang beramal soleh, dari lelaki atau perempuan, sedang ia beriman maka sesungguhnya Kami akan menghidupkan dia dengan kehidupan yang baik." (Surah An-Nahl:97)

2. Isteri solehah:
"Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa." (Surah Al-Furqan:74)

3. Rumah yang luas: Dalam satu hadis Baginda Rasul berdoa: "Ya Allah, jadikanlah rumah kami terasa luas".

4. Pendapatan yang baik : Dalam satu hadis ada disebutkan: "sesungguhnya Allah Maha Baik dan Dia tidak menerima kecuali yang baik."

5. Akhlak yang baik dan penuh kasih sayang kepada sesama manusia: "Dan Dia menjadikan aku seorang yang diberkati di mana sahaja aku berada." (Surah Maryam;31)

6. Terhindar dari himpitan hutang dan sifat boros:
"Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah) yang apabila membelanjakan hartanya, tiadalah melampaui batas dan tiada bakhil kedekut." (Surah Al-Furqan:67).

Saturday, October 24, 2009

Aku DaN DiA...

assalamualaikum.....
da lame rsnye aku xupdate blog ni....mebi sbb bz..xda mood nk menulis..dan lain2 lagi..
setelah lame aku xupdate blog ni..
bukanlah bermakna aku xda cite..ade cite..tp.......aku xda mood nk cite..hehhehe
byk bende berlaku kat idop aku sejak beberapa ari ni....
firstly..mase 19hb ari isnin....atok aku telah meninggal dunia...
disebabkan sakit tua...sedekahkanlah al-fatihah kepadanya..
moge2 rohnya sentiasa dicucuri rahmat dan bahagia dia disana...amin....
maka kuranglah seorang ahli keluarga aku....adat idop..ade yg datang dan pergi...

malam ni kat kg ade wt kenduri arwah sebab da 7 hari...
tp aku xdpt nk ikot g..sbb aku da lame cuti kat kg...aku cume mampu doakan dr jauh...
moge2 segalanya berjalan lancar dikampung....td pg mak aku kol pon..diorg tgh sebuk2 wt persiapan utk kenduri malam ni..

hari ni jugak..aku ade annual dinner...utk sem last aku di upsi....aku pegi....
tp dlm keadaan yg biasa dan ala kadar je..bak kate mak aku..kalo xda duit buat cara xda duit..xyah nk melaram sgt nk tu nk ni...hehehe..baik mak..nuhaa menurut perintah....=I

hari ni jugak...sedar xsedar da 6 bulan relationship aku dan dia....hehhehe....wish me luck k...

byk sgt bende yg berlaku...ade suka dan ade duka..ape2 pon aku terimanye dengan hati yg terbuka..semua ni adalah dariNya.....

Sunday, October 11, 2009

My PrOgReSs....

lagi sikit...
da nak abes....
mudah mudahan urusan aku dipermudahkan..amin...
Ya Allah, bantulah hambaMu ini....

Saturday, October 10, 2009

BoSaN..

aku xtaw la nape mlm ni aku rs bosan sgttt!!!!!!!!
rs cm nk jerit je kuat2.....haaaaaaaaaaa
mls nyer nk wt keje..
aku ni kan mmg suke wt keje last minit..selagi lum due date..selagi tu la xnk siapkan
haaaa..ape la nk jd ngn aku..pemalas tahap gaban cipan mati nih...
tolong!!!!!!!!!!!nape sume org rajin..nape aku x...wawawawawa...
bosan..bosan..bosan..bosan...bosan....bosan...elak masuk tg rambutan je pasni...hahahhaha...
xtaw la tbe2 je badmood...huhuhu..
nuhaa kawal diri nuhaaa....sabaaaaaaa.....ik nafas dlm2
tarik nafas dalam2...hembusssss....huh!!!

Monday, October 5, 2009

Happy Birthday To Me...

alhamdulillah..umur ini masih dipanjang kan..
moge2 ruang mase yg ade ni aku akan gune kan sebaiknye untuk kebaikan...insyaAllah..
walaupun umur semakin bayk..byk lgi impian dan cite2 yg belum tercapai...
byk bende yg aku perlu lakukan...
semuanya menuntut kesabaran...
terima kasih pada mak, abah, ezad, nadya, faiz dan kawan2 aku yg lain(ramai sgt yg wish..xlarat nk tulis name korg)huhu...yg wish besday kat aku..terima kasih sume...abah..ezad..nadya..bg mesej..emak ngn faiz kol...huhu..

abah: selamat hari lahir, semoga panjang umur & abah doakan semoga menjadi anak yang solehah dan berjaya dlm hidup..

mak:hello..nuhaa...selamat hari jadi!!

faiz: hello..hepi besday syg!!!

ezad:epy bfday kak!!

nadya:long hepi bufday..smoge pjg umo n murah rezki..amin..muah..cyg kaklong!!!

cayang korang sume..thanx everybody...=))

terime kasih gak pade syai..izan..eddy..bob..azan..zimah..syida..pak lah..bai..yg buat surprise besday moment kat aku td..thanx sgt2..da xtaw nk kate ape...huhuhu..aku rs sgt terharu...neway..thanx skali lg..gud luck kat korg...doakan aku ea....=))

Sunday, October 4, 2009

T_T

pening pale melande....

p/s: Ya Allah.kuatkan lah semangatku utk teruskan hidup...jauhilah aku dr sebarang penyakit disaat2 ini...berilah aku kesihatan yg sempurna..amin..

Friday, October 2, 2009

BeRbELaH BaGi....

mak aku tepon td....die suh aku balik cuti deepavali ni..17hb....
katenye nk wt kenduri...
tp keje byk..tesis lg..time tu la tgh bz2 sbnrnye..
tp mak aku cm mengharap sgt aku balik..
xkan nk kecewakan...xleh2..
so..mggu ni aku kene la bertungkus lumus siap kan keje..
by hook or by crook kene siap kan gak...
tp cmne lak kalo clash ngn jamuan raye..
annual dinner....n mcm2 lagi la...
da la last sem kat sni..nk juga ade moment terakhir kat sni..
pasni da xrs lagi...
warghh!!!berbelah bagi aku...

Thursday, October 1, 2009

NaPe La CmNiE?????

ape la yg aku buat sepanjang bulan september ni....huhu..
arini da masuk bulan oktober..bulan 10..jap je mase berlalu....
sampai aku rs mggu ni...aku bazir mase gtu je mggu ni tanpa ade wat pape...
tu la yg aku rs...aku sedar tp........ntah la....
ade bp mggu je lagi aku kat sini....=((

tesis...tesis..tesis....betol2 menguji kesabaran aku...
ape yg aku buat..g kelas..balik kelas..makan tdo.....sgt terok perangai...wawawawa...
makin lame makin terok....huh!!!!!!!

sedih nye mak abah kalo taw aku cmni skrg....speechless..:I

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..xtaw nk ckp pe.....ntah..ntah..ntah..ntah....
xda mood...10000kali..(jiwa memberontak)

Wednesday, September 30, 2009

CePaT LaH....

kekuatan cepat lah dtg...
mood cepat lah dtg....
selamatkan aku dr idop yg melalaikan ni...
Ya Allah....selamatkan hambaMu ini..
Lindungilah aku...
moge aku dapat lalui idop ni dgn ketenangan dan ketaqwaan...amin..

Monday, September 28, 2009

SiAn KaT Aku..

sian kat aku..
taun ni xda langsung gamba raye...wawawawa...sedih2..
kamera da la rosak..ni sume gara2 ijat...tula kawan2 die jakun sgt nk tgk gamba kat kamera..sampai jatuh kamera aku...name pon budak2..layak la perangai cmtu...
da la kamera tu ade sentimental value...wawawa..sedih nyer....T_T
plak tu hp aku wat hal....jap idop jap x...rendam dlm air lg bgs..bia xidop lgsung...
haaa...sume menguji kesabaran aku....huh!!!!
faiz plak..memory card die boleh plak patah ..ilang sume nye...haiiii..nasib bdn...
xda gamba.............ingt je la kenangan tu sume pakai otak..nmpk sikit otak aku ni gerak..kalo x lembap je..(sj nk sedapkan hati)..hahahhaa

Friday, September 25, 2009

RaYe Ke 6

i'm coming......
hari ni da raye yg ke 6...
so far ry taun ni mcm byk berjalan
penat....tp raye setahun sekali..rugi xg umah sedare mare..
kdg2 tu dpt gak duit raye..hehehe
dpt g beraye umah faiz..hehehe
ahad ni aku da balik upsi...
stress ble pk tesis....da janji ngn cik ct nk anta draf kat die..huhuhu
mampu ke aku..waaaa..
balik ni mesti bermule balik kebizian aku yg melampau....wawawa...
k la...bye..

Thursday, September 17, 2009

SeLaMaT HaRi RaYa....

alhamdulillah...
akhirnya b4 raye aku sempat siapkan keje aku...
berkat kesabaran..insyaAllah semuanya akan berjalan lancar....
tbe masenye utk aku balik umah....tggl lagi 2 hari je nk raye..huhu
cepat je mase berlalu...
tup2..hari ni la hari terakhir aku buke pose kat upsi...touching gak la..huhu
xsangke secepat ni..rs mcm ari tu je aku masuk upsi...
esk pagi kul 10 aku akn balik ke johor...naik bas..
doakan lah moge2 perjalanan aku berjalan lancar dan aku selamat smpi kat johor..
seminggu aku cuti raye...bestnyer..tp keje tetap melambak..
ptg td sempat gak la jumpe n borak2 ngn izan..syai..n ct..
g jumpe lect..jumpe cik ct..dr hayati..wish hari raye..hehe...
k la...selamat hari raye semua..maaf zahir batin...halalkan makan minum...
mintak maaf kalo ade salah silap yang tersengaja ataupun x..

p/s: air hitam..nantikan kepulanganku..huhu...mintak2 raye ni dpt jmp faiz..=))

Tuesday, September 15, 2009

B U S Y...( ---- )

di saat2 nk raye lagi beberapa hari ni....
aku tgh mengalami kebizian yang melampau....
waarrghhhhh!!!!!!!!!
cam ni rupenye jd student sem 7....huhu


p/s: Ya Allah..berilah aku kekuatan..tabahkan hatiku..lapangkan jiwaku...luaskan pemikiranku supaya mudah utk aku menyelesaikan tugasan2 ku..permudahkanlah urusanku Ya Allah....

Saturday, September 12, 2009

SeHaRiAn....

assalamualaikum....
hrmmm...dalam kul 9 td aku br je sampai umah..
seharian aku kat kampus..stat dr kul 11 pagi..
gara2 wat asgmnt lenin....huhuhu..menangis tggu nk siap
alhamdulillah akhirnye kami dpt siapkan jugak...
tp part2 yg paling memeningkan..part2 nk mengedit..
terpaksa la ganti2 mengedit....ape leh buat..
name pun keje berkumpulan...
sedar2 da petang..so ktrg amik keputusan nk buka kat kampus je...
kul 6.30 br la kitrg g ke bazar ramadhan...
byk jugak la makanan yg da abis..
aku cume mkn nasi ayam ngn air kelape...sbb da xtaw nk mkn ape....huhu
beli punye beli...sampai je tgh jalan azan pon berkumandang...
mkn la dulu sebiji kuih...sian bob ngn eddy..tertunggu2 kat bilik persatuan...
sampai je bilik persatuan ktrg pon buke la pose same2...
eddy xmkn nasi..die mkn roti john je..sbb eddy diet..hehe
bob mkn nasi ayam..syai pon same
diana ngn ecot mkn nasi campur....
saje je amik pengalaman buke kat bilik persatuan....last sem kan kat sini..
so buat je la ape2 yg bole tgglkan kenangan..hehehe
ketawe..gurau senda...makan sama2..n mcm2 lagi la...thanx korg..=))
lain kali buka pose same2 lagi...wheee~

Tuesday, September 8, 2009

H I L A N G

perasaan mudah je terganggu..
ia milik Yang Esa..
ketenangan dan nikmat yg kite miliki..bile2 mase je Dia bole amik...
semalam..tbe2 je aku rs kekuatan aku dah ilang...
aku xleh nk wt keje....malam td pon aku tido awal...
mgkin aku taw ape yg berlaku kat diri aku dan kenape aku jd cmtu..
biarlah aku dan Dia je yg tahu..sesungguhnya Dia Yang Mengetahui segala-galanya..
bende ni akan aku jd kan pengajaran dan tauladan dlm hidup..
supaya ia xberulang kembali....
bile aku xleh wt keje..byk keje aku yg tertangguh..aku ilang arah..risau xtentu pasal...
bile adik aku msj..aku xmampu nk balas...
bile kwn2 aku msj dan tanye pasal plan esok..aku xmampu nk fikir
bile faiz msj dan kol..tbe2 aku jd sedih...
lalu aku amik keputusan untuk kemas buku2 aku atas meja..
dan terus tdo..
apa yg harus aku lakukan lagi melainkan berdoa dan memohon kepadaNya...Ampunilah dosa2ku Ya Allah...sesungguhnya aku hanya hambaMU yg lemah yang sentiasa mendambakan perlindungan dariMu..Kau permudahkanlah segala urusanku di dunia dan akhirat..amin..
aku yang sentiasa bermonolog dgn diri sendiri....

p/s:moge hari ini aku xulang lagi kesilapan yang sama...azan da berkumandang..tbe mase utk aku menunaikan kewajipan kepadaNya..

Monday, September 7, 2009

M O R N I N G...

assalamualaikum...
selamat pagi semua..morning!!!!!!!!!!
tbe2 je bgn tdo rs ceria..huhu
alhamdulillah....=))
pg ni aku ade diskusi di kampus...
so get ready utk g...
mggu dpn byk betol presentation aku kene wt..
da my turn kan..so redho je la...
ok..moge hari ini lebih baik dr semalam...
amin...

P/S: pagi yg indah dan ceria menggamit aku mengenangkan memori semalam...

Sunday, September 6, 2009

DoNe It.....

alhamdulillah.....
ade keje aku yg da siap....huhu
teruskan usaha..teruskan bersemangat...
yeeehaaaaa!!!!!
wat pelan2..usaha tangga kejayaan....

p/s: Ya Allah..hanya kepadaMu tempat aku berlindung...

Saturday, September 5, 2009

SaKiT KePaLe....

erm....
lately..pale asek pening n sakit je...
byk berfikir la katekan...huhu.
nk perah idea..
utk bg yg terbaik sekali...
waaaa....
da xmampu nk adap skrin lptp lagi...
sakit pale...wawawa...
ok..

Friday, September 4, 2009

TaK Taw PoN....

assalamualaikum....

da lame xtulis kat entri ni..
sbb nye xtaw nk tulis ape...huhu..
memandangkan minggu2 ni adelah mggu yg membzkan...
byk gle keje yang perlu di anta b4 raye....
feel nk raye pon xda..sbb bz wt asgmnt..
tp no hal la....raye tetap raye..asgmnt tetap asgmnt..tesis tetap tesis...
yg penting fokussssssssss....=))



da lame xamik gamba..ni mase tgh tggu dak2 ni angkat barang2...aku duk abes kan ms kat sni..huhu

bile xda keje..ni la keje aku..hehehe

menunggu org tersayang yang xkunjung tbe lagi...mane la peginye...

nadia xda gigi..aku ade gigi...hahaha..tu beza aku ngn dia..

p/s:gamba2 ni xda kait langsung pon ngn entri yg aku tulis..sj je aku letak..nk memenuhi ruang..hehee

Tuesday, August 25, 2009

bumi hangus...


di bumi hangus hati selalu bertanya

apalagi kita punya? berapakah harga cinta?


di bumi hangus hati selalu bertanya

kita harus pergi ke mana, dimana rumah kita?


di bumi hangus hati selalu bertanya

bimbang kalbu oleh cedera


di bumi hangus hati selalu bertanya

hari ini maut giliran siapa?



p/s:Ya Allah..aku bersyukur di atas nikmat yg telah Kau pinjamkan pada aku...amin...

Rindu bertandang...

tibe2 pagi ni lepas sahur...aku rindu sgt ngn family aku...T_T
xtaw la nape..teringat plak mase bersahur n berbuka ngn family kat umah...=((
cmni la hidup diperantauan..tp nasib baik dlm negara..masih dekat lagi la ngn umah...
lagi2 bile dengar gemersik suara bacaaan al-Quran kat masjid..aku teringat kat abah...
aku teringat suasana kat rumah aku...teringat mak..abah ngn adik2...
waaa..xsanggup nk tulis banyak2 lagi..
titis demi titis manik jernih mataku jatuh ke pipi..
cukup2...
Ya Allah..berikan aku kekuatan dan ketabahan menempuh hidup ini...
berilah perlindungan kepada keluargaku dan berkatilah hidup mereka..amin..
mungkin ini bole meredhakan kerinduan aku...
yang aku mampu..panjatkan doa untuk mereka...moga2 mereka selamat dan sentiasa dilindungiNya..amin..insyaAllah...


p/s:betul la kate izan..bile berbuka ngn korg rs terubat sikit rindu pade family...alhamdullilah..moge2 kita semua diberkati hendaknya...amin...

Monday, August 24, 2009

first puasa..

assalamualaikum...
alhamdullilah...masih ade kesempatan lg utk aku menulis di layar ini...
masuk arini da 3 ari kite berpuase...alhamdulilah sumenye berjalan dgn lancar dgn izinNya..
puase first ade kenangan yg akn aku ingt sampai bile2..insyaAllah..
syai..ct..izan..thanx sbb kite dpt buke same2 aritu..lain kali kite buke pose same2 lagi ea...hehe
ptg tu ktrg g beli makanan kat bazar ramadhan...izan ngn syai makan nasi ayam madu..aku ngn ct mkn nasi lemak trio..huhu..beli kebab..air soya..air laicikang..kuih donat..ngn taufufa..sedap..alhamdulilah..ktrg masih diberikan rezeki yg secukupnya..
yang paling best adelah tempat kitrg berbuka...mmg best gile...ooppss..rahsia..hehehe
sepanjang perjalanan byk bende yg dikatakan..yg digelakkan..dan mcm2 lg la..
ade gak amik gamba..tp kamera syai...
syai kedekut..xnak bg aku gamba..hahahaa...syai ckap kalo nk gamba kene bayar...
menangis..hahaha
thanx korg sbb belanje....jasamu tetap dikenang..insyaAllah..
p/s:kalau bebual ngn korg sampai subuh pon xabes..hehehe

Friday, August 21, 2009

Ramadhan yang mulia....

assalamualaikum...
hari berganti hari..mase berganti mase..terlalu cepat mase berlalu...
banyak lagi bende yg perlu aku lakukan untuk aku jadikan bekalan idop....
esok ramadhan akan tibe...bulan yang mulia yang sentiasa dinanti2kan oleh semua umat Islam..
Alhamdullilah aku masih dipanjangkan umur sehingga ke hari ini...
bulan yang penuh barakah ini akan aku gunakan sebaiknya untuk beribadat kepadaMu..
Ya Allah..Kau berikan aku kekuatan dan ketabahan untuk menempuh hidup yang penuh liku ini...berilah petunjuk ke arah jalan kebenaranMu ya Allah...amin...

Wednesday, August 19, 2009

hari ini dan semalam...

assalamualaikum....
alhamdulillah aku masih dipanjangkan umur sehingga ke saat ini...
erm...arini aku cume ade kelas kul 8.00 pg tadi..kelas sejarah asia timur jauh....
so far so good...alhamdullilah aku xmengantuk mase kat kelas..dpt fokus ngn bende yg diajar..
tp bile puan wan tanye xda nye jugak aku dpt jawab..hehehe...ms tu aku terlepas pandang...
sori puan wan..lain kali bole jawab ea...
after kelas aku g makan roti canai..sume kwn2 aku da lame mengidam nk makan...
aku pon da lame xmkn roti canai...so join je la skali..
pastu aku terus balik...da lame rsnye x g library...huhu..buku library pon ade yg aku xpulangkan lg..
alamatnye aku kene menderma la lagi kat library ni nanti..nasib bdn..hahaha
semalam...
erm..aku xwat keje langsung..i mean keje2 berkaitan ngn asgmnt n tesis la...
huh!(nuha xbaik mengeluh)....
cume pagi tu je la..b4 g pekan ngn dak2 ni aku wat la sikit keje aku....
balik dr pekan da dekat kul 3 ptg..tunaikan dulu ape yg wajib...
mate pon layu je..aku pon tido..
bgn tdo je masuk asar....tunaikan dulu kewajipan terus rumate aku ajak main jutaria..donkey n happy family...
seronok..sbb dpt release tension...hehehe...pk nk menang je..tp kalah jugak aku...aku lum tunjuk taring lagi..ngeh3...
malam plak..bc la sikit2 buku tu....pastu aku terus tido...ZzzZzzz...
p/s: nuhaa..jgn kuat tido..hehehe

Monday, August 17, 2009

Ketenangan yang dicari....


assalamualaikum...

setelah cuti sabtu ahad yg lepas aku pon memulakn idop br pade hari ni...isnin..170809

erm...alhamdulilah semuanya berjalan ngn baik...bende yg aku plan nk wat..akhirnye aku wat jugak...

berbanding ngn minggu lepas aku rs sgt stress n tension...byk bende la yg distresskan....my rumate tau kot..hehehe

aku pon pelan2 meneutralkan diri ni..aku perlukan ketenangan dan kedamaian....aku rindu padaNya....lalu aku berusaha utk mendapatkan ketenangan yg hakiki dan abadi..aku tau semua tu adalah milikNya....Dia yg berkuasa atas segala-galanya...

aku bersyukur di atas segala nikmat yg telah Kau berikan kepadaku di atas muka bumi ini.....

tibe mase nya utk aku terus dan terus meneruskan perjuangan yg belum selesai...banyak lagi tugas yg perlu aku lakukan...

tugas kepadaNya...itu yg lebih utama dr segala-galanya...

tugas aku sbg anak....harapan yg telah mak abah sandarkan pade aku...

tugas aku sbg kakak...menjadi tauladan dan contoh kepada adik2...

tugas aku sbg pelajar...fokus pade study..tesis..asgmnt..mempersiapkan diri utk bekalan mase akan dtg...

tugas aku sbg kawan...membantu setakat mane yg aku mampu..dan mungkin aku hanya mampu mendoakan kalian dr jauh....

tugas aku sbg ahli masyarakat....melakukan kerja2 sosial

tugas aku sbg makhluk di bumi...menjaga bumi yg sudah tua...

dan bermacam2 lagi tugas yg perlu aku selesaikan..kerana aku tahu itu adalah tanggungjawab aku..dan yg paling penting tanggungjawab aku kepadaNya...


kalian semua..doakanlah yg terbaik utk aku dan diri kita semua....moge kalian sume sentiasa diredhai oleh Allah..amin...


p/s: pasni nk terus fokus kat ape yg perlu aku fokuskan..gud luck to me..:))

Friday, August 14, 2009

aku dan kenangan PERMAS...

Assalamualaikum...
kira-kira jam 11.15 malam tadi berlabuhlah tirai mesyuarat agung PERMAS 2009 di dewan Rahman Talib. kini giliran barisan kepimpinan baru menerajui tampok pentadbiran PERMAS yang akan datang..sekalung tahniah kepada semua barisan kepimpinan PERMAS yang baru..semoga kalian terus berkhidmat utk menaikkan nama persatuan. apa yang penting kerjasama dan persefahaman sesama kalian..segala yang berlaku pada masa lepas kita jadikan pengajaran dan tauladan. dengan adanya muka2 baru dan lama dalam kepimpinan ini maka diharapkan agar kalian dapat menjadikan PERMAS sebuah persatuan yang cemerlang, gemilang dan terbilang..tepuk dada tanya minda...bukan jawatan yang jadi ukuran dan sebutan tapi sumbangan yang dizahirkan secara tulus dan ikhlas dalam persatuan itulah yang harus dititikberatkan...sebagai pemimpin jangan jadi seperti lalang yang senang digoyahkan oleh angin. kita tidak tahu mana satu angin yang baik utk kita..utk selamat jgn jadi lalang...kdg2 lalang ini lah dalang dalam segala2 nya tanpa kita sedari..ini hakikat sbb aku dah alami...nasihat utk aku dan semua sebelum nk jd pemimpin pimpinlah diri kita dahulu...tingkatkan segala softskill yang ade.tonjolkan daya kepimpinan anda..setiap org mampu lakukannya...apabila kita sudah berada di atas jgn dilupakan org di bawah..belajar lah dari kesilapan..berilah kemaafan kepada org lain andai die melakukan kesilapan..memang kemaafan tidak dapat mengubah apa-apa tetapi kemaafan lah merupakan titik permulaan dalam membina kehidupan baru yg lebih baik dr dulu..
sesungguhnya PERMAS telah banyak mengajar aku tentang kehidupan..mengenal orang secara silih ganti membuatkan aku supaya lebih berhati-hati kerana semua org ada agenda mereka yang tersendiri..yang kdg2 aku sendiri pun tak mengerti...cumenya aku kena berfikir secara rasional dan bawa haluan diri aku sendiri..apepon di kesempatan ini aku mohon maaf andai selama aku berada di barisan PERMAS ini aku ade membuat salah silap sama ada yang disedari atau x.halalkan segala makan minum aku..aku juga mohon maaf andai terdpat tanggungjawab yang aku xdpt nk selesaikan...segala kebaikan kalian hanya Allah sahaja yang dpt membalasnya..kepada kawan2 yg sentiasa bersama aku terima kaseh aku ucapkan...jasa kalian insyaAllah aku xkan lupekan..kenangan di PERMAS aku akan simpan dlm lipatan memori aku..
thanx n gud luck!!!!!!!!
p/s: teringat mase buat progrm dulu2..hehe..selalu jd kuli batak..tp bukan gile kuasa..bak kate adek aku..hahaha..rase org nk org panggil kite..rs xnak org biarkan kite..itulah hakikatnya..

Congratz dinie n ila...

da lepas dah hari konvo dini n ila..my exhousemate...tahniah sgt2 kat korang....ade kelapangan jika diizinkaNya insyaAllah kite jumpe lagi....=))..keep in touch k..

p/s: jage bunge tu baik2 ea...penat ktrg petik..hehehe

Sunday, August 9, 2009

CoNVo's DaY...

tahniah kat sume kawan2 aku yg akan convo nanti....xkesa la korg kat mane pon..kat upsi, uthm, usm, utm, utp, upm, ukm, um, usim n mane2 lagi yg aku xtulis name u nye kat sini...

da grade pon korg..aku je lg yg masih belaja..huhu...ade la xsmpi lg setaun nk abes...



ucapan khas utk korg:



alin >> sori aku xdpt nk dtg convo ko td..aku da balik sini pon...papepon congratz byk2....hadiah ko ade kat umah aku..t aku bg ea....hehehe...



fariza >> aku xtaw la dpt g ke x convo ko tu..ade kelapangan sampai la aku ngn alin nanti kat sane ea....nwey congratz byk2...gud luck pas ni...kem slm ngn encik ahmad..pn selamah.ngn cik milin sekali..hehe

refat >> congratz refat....moge2 dpt keje cepat..insyaAllah..gud luck la ea...

nazri >> weh aku rs xdpt dtg la konvo ko ni...jauh..huhu..nanti aku bg bunga taik ayam je kat ko...br best..hahaha..nwey congratz la ye...bile nak belanja aku ni..ko kan da keje...xbaik simpan duit byk2..t anai2 makan..baik bg kat aku..hikhikhik..



fairuzy >> congratz fairuzy...gud luck utk master plak.....kawen jgn lupe invite aku taw...hehe



erin >> congratz erin..bile nk banjer aku ni...aku dgr ko da keje..bile da keje mst da ade gaji....kalo da ade gaji mst ade duit nye..kalo da ade duit tu..paham2 la yer..hehehe



sayang >> congratz sayang....da lame xjumpe ngn ko...mst makin cun ni...hehe..pe plan ko pasni..nwey gud luck ea...



ni sume kwn2 sepersekolahan aku merangkap sekelasan aku..hehe...pade kwn2 lain yg aku xsebut name nye...bkn aku xingt tp mase aku xmencukupi nk tulis sume nye...congratz jugak utk korang..wish u all the best la...



ape yg aku xsaba bile hari convo ni adelah xsaba nk round2 kat pesta konvo...mane la tau ade yg aku berkenan..nk beli tu.nk beli ni..da la sem last..mst byk bende aku nk beli ni...lg2 kwn2 aku ade yg da grade..kene la kuar duit belikan hadiah ke bunga ke...hehe..aku harap convo fair kat upsi kali ni best n meriah..bole aku jalan2 tiap2 malam kat situ..walaupon aku xbeli pape..saje round2 cuci mate..ade yg berkenan aku beli....xpon kene la tgk duit nye dulu cmne..cukup ke x..huhu...

p/s: aku yg masih menunggu..insyaAllah akan tibe jua hari itu...amin..

Saturday, August 8, 2009

balik sini...

alhamdulillah akhirnya aku selamat sampai kat upsi bumi tercinter ni..arini aku balik sorg2..mujur td xterlepas bas..sbb lg sikit je nk terlepas bas..gara2 lambat la ni..mak abah xdpt nk anta aku naik bas coz diorg ade family day kat telok gorek mersing....buat kali ke berape ntah aku xdpt nk ikot g family day...sedih la jugak...huhu..
balik td aku pakai mask untuk elak jangkitan virus H1N1..tp bile sampai je pudu semua org tgk aku lain mcm...pelik sgt ke aku pakai bende alah tu...diorg ingt aku kot pembawak virus tu..huhu..prevention is better than cure...aku cume mencegah je...
aku sampai kolej lebih kurg dlm pukul 3.00 ptg...seperti biase aku pon menjalani kehidupan sbg student..
p/s: arini cik faiz balik kampung...tp aku balik tg malim..

Friday, August 7, 2009

selamat hari jadi ejad..070809...

hari ni ulang tahun kelahiran adik aku...genaplah umur die 18 tahun..skrg ni die xda kat umah pon...die g PLKN kat teluk sari mersing..mebi esok mak abah g tgk die...tp aku xdpt nk jmp ngn die..cz aku da kene balik tg mlm..sedihnye..lame gile xjmp ngn ejad....sejak die g PLKN..huhu..

mst terharu ni kalo ijad bace entri aku ni..hahaha..


cam malas je nk balik esk..da lame sgt cuti kot...

MaLaM NiSFu Syaaban...

alhamdulillah aku masih dipanjangkan umur utk meneruskan hidup ni...utk terus beribadah kepada Mu Ya Allah..syukur...malam rabu aritu aku sempat bersama2 umat Islam di taman perumahan aku melakukan amalan sempena dengan malam nisfu Syaaban..sembahyang jemaah sama2..baca Yasin sebanyak 3 kali..solat hajat...alhamdulillah sumenye berjalan dengan lancar...mudah-mudahan semua umat Islam sentiasa berada dalam keadaan iman dan taqwa dan mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat..amin...
p/s: Ya Allah, Kau lindungilah hambaMu yg lemah ini dari segala marabahaya dan malapetaka... dr segala perbuatan keji dan mungkar...sesungguhnya aku hanyalah hambaMu yg lemah yg sentiasa mendambakan perlindungan dan petunjuk drpaMu...

Thursday, August 6, 2009

CiTe BeSt....

sedar xsedar nk dekat seminggu aku kat umah..sabtu ni insyaAllah aku balik tanjong malim...rutin duk kat umah..hehe.biase la..solat..tdo..makan...g kebun..kemas2 umah mane yg patot..basuh..senang kate ala2 cm bibik la..lebih kurg cm tu la...huhu..
bak kate mak:
" kalo time cuti xbuat keje2 cmni bile lagi nak belaja buat keje2 rumah...t da keje lagi xda mase..t da kawen xpandai wat keje rumah langsung..."

ok mak..mak balik keje je..beres sume..hehehe...

erm boring sebenarnye aku time2 cmni..time2 cmni la aku slalu bukak laptop kesyangan aku ni n bukak tenet..tgk la ape2 yg patot...perkembangan terkini...xpon kat sini la aku menaip utk ilang kan rs bosan...ptot la kalo aku balik kg je bil sume naik...aku la yg kejekan selama ni...bile aku balik u je..bil kat umah ni pon susut...hehehe..sori...kalo xbuat cmni tido je la keje aku nanti..lagi payah...mmg dr kecik kuat tdo kot..hahaha...

ok la..aku ni asek kutuk diri sendirik je...sian kat diri aku ni..bukan nye nk bg motivasi diri..ape la..nuhaa2..hehe..ok see u next time..

p/s: mane la cik faiz ni??? i need u...

Friday, July 31, 2009

H1N1 dah datang....lari!!!!!!!!!!!!

akhirnya selamat jugak aku sampai rumah...malam td dalam pukul 10.15pm aku sampai rumah..terima kasih kepada perkhidmatan bus UPSI sbb anta kitrg secara free..jasamu tetap akan dikenang..terima kasih gak kepada kedua2 pakcik yg bawak kami sampai ke johor...Allah saje yg dpt membalas kebaikan kalian....

mujur UPSI menawarkan perkhidmatan sedemikian...sbb tiket da abes..da la kitrg kne kuarantin..so xleh la nk g ke mane2...aku bertolak dari UPSI kira2 jam 3 petang...pastu benti kat seremban..makan2 n solat...benti kat tol jasin..tangkak utk anta budak...pastu kuar tol yong peng n benti kat situ lebih kurang jam 7.50pm...aku xmkn pon mase kat yong peng sbb da xsaba nk balik..huhu...pastu benti kat bustand batu pahat..kat situ ramai la yg turun..pastu terus g parit raja n terus ke air hitam..bas UPSI pon benti depan taman perumahan aku...hehehe...dpt layanan first class..terima kasih pakcik bas.....whee~

bas pon meneruskan perjalanan ke johor bahru..mebi diorg sampai jb dlm pukul 12.00 mlm...insyaAllah semua nye selamat...

disebabkan H1N1 ni..kitrg dpt balik kampung free..cuti sampai 9hb ogos...lame tu..tp keje pon banyak..asgmnt lg..tesis lagi..huhuhu..byk keje tertangguh disebabkan wabak ni...tp ape2 pon setiap bende yg terjadi pasti ade hikmahnya.....

thanx kepade kawan2 yg sentiasa ambil berat kat aku sepanjang aku dikuarantin kan..thanx kat wafred..ecot...meen...najib..barak..sakdi..anip..eda...dayat..syiqah...ayu..eyza..syaiha..ct...dan ramai lagi yg sentiasa tanye2 aku...thanx u all..xlupe jugak kat kawan2 aku yg same berjuang menghindarkan diri dr wabak ni..pade fizi..diyana..nina..masyi,,,azie...insyaAllah kite sume akan selamat..amin..thanx jugak pade mak ..abah ..dek yoe yg sentiase kol aku tanye bile nk balik johor...huhu...pade faiz thanx sbb sentiase ambil berat diri saya...jase kalian sume insyaAllah tidak di lupa...hanya Allah yg dapat balas segala kebaikan kalian..semoge kita sume dilindungi dari sebarang penyakit...amin...

Monday, July 27, 2009

KeLaS N KeLaS...

yuhuuuu......

arini ade satu kelas je...kelas tutorial sej asia tenggara...so far...takut sbnrnye...walaupun die biase je..aku ni je yg lebih2 takot ngn die..hahaha...aku rindu kelas die sbb aku rindu nk dgr die ckp n komen..seronok dgr die ckp...xleh tdo mlm aku bile ingat2 balik ape die cakap..hahaha

xlame lg turn aku...trauma aku dibuatnya....whee~

Saturday, July 25, 2009

HaNya PaDa-Mu..

semakin lama aku berfikir, semakin aku sedar bahawa keresahan yang ditanggung sebenarnya boleh membinasakan diri kita. ianya boleh membuatkan seseorang berada dlm keadaan yang murung, sedih, resah dan gementar yang berterusan. ianya juga boleh mengganggu seseorang secara negatif - secara psikologi dan juga secara fizikal.

kerisauan tidak menghapuskan kedukaan hari esok, ianya menghapuskan kekuatan hari ini...

kata-kata itu sungguh tepat. orang yang risau sentiasa berada dlm keadaan putus asa yang berpanjangan dan ini mngkin menjadikannya putus harapan dan tidak mempunyai semangat untuk hidup di masa hadapan. sebagai manusia kita tidak tahu apa yang akan berlaku pada kita di kemudian hari. jadi, kita tidak pasti akan masa depan kita, malah kita tidak tahu apa yang bakal berlaku dalam masa 2 saat drpd sekarang...

jadi, apa yang harus kita lakukan sekarang supaya kita berasa tenang dan tenteram? apa yang harus kita lakukan supaya kita dapat tidur nyenyak, tidak berasa resah gelisah dan juga tidak berdebar-debar?

Allah menyuruh kita melakukan perkara berikut:
Katakanlah (wahai Muhammad): Tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dialah Pelindung yang menyelamatkan kami dan (dengan Kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakal.
(At-Taubah 9:51)

Kita patut berserah dan bertawakal kepada Allah.

alangkah bertuahnya kita kerana mempunyai tali untuk bergantung. Dan mengetahui segala sesuatu yang berlaku telah ditetapkan oleh Allah...

ini bermakna kita tidak seharusnya berasa terkejut dengan segala perkara yang berlaku. semuanya telah dirancang dan ditentukan oleh Allah. cuma, kita tidak mengetahui.

Monday, July 20, 2009

KeRaMaT KeR???

Assalamualaikum....
mase berlalu begitu pantas...sampai kdg2 aku xsedar...pejam celik program keramat PERMAS tu da pun selesai....tp ade bende lagi yg belum selesai...post mortem..bile la agaknye nk post mortem..hahaha..sume akan kene..termasuk la aku kot..hahaha...aduhai..hari pertame je da mcm hambar je....aku pon xsempat nk tgk perasmian..ntah cmne gayenye....mase tu bz...aku kan xda keje..so terpakse la jadi kerahan tenaga..ke hulur ke hilir..ntah pape ntah...aku puas...puas kot...mcm xda feel plak..ape yg jadi xseperti yg diharapkan..sedih seh...
yg penting buat keje kene ade niat yg betol..program ni atas name persatuan..bkn nye individu...so team work kene best...kalo sorg buat taik..sume akan kene...kene la ade tanggungjawab bersama...ni x..masing2 sibuk nk tunjuk hebat...alahai..sempitnye la pemikiran...kalo setakat nk dapat name sorg2 baik xpayah..buang mase je....idop kite ni mmg memerlukan org sekeliling..jage hati org2 bawahan ni...jgn ingt bile kite berada kat atas kite akan selamat...org2 bawahan ni jugak yg sebenarnye melaksana kan tugas...xda diorg xda la program tu berjalan...terime kaseh la kat kengkawan2 dan ajk2 pelaksana yg membantu sama ada secara langsung atau pon x..thanx korg...Allah je yg dpt balas segala kebaikan korg....mintak maaf kalau ade slah silap terkasar bahsa dan bicara...kdg2 emosi ni menguasai diri...bile kite mengalah xsemestinya kita kalah..kite menang sbb kite pandai mengawal situasi...bile kite diam xsemestinya kite salah...sbb kite kene yakin yang kebenaran akan dtg dgn sendirinya..juz wait n c...
yang da lepas biarkan la berlalu...tp kdg2 xleh jugak dibiarkan berlalu gitu je...kene bg pengajaran sikit..baru ade kesedaran...banyak bende yg aku belaja dlm melaksanakan program ni...sume2 ni aku akan kenang dan ingat sampai bile2...thanx dgn org2 yg sentiase kerja bersama2 ngn aku...thanx u all...jasa kalian tetap aku kenang...insyaAllah..
p/s: kite mmg memerlukan org2 disekeliling kite..sbb bile kite meninggal dunia kite memerlukan orang2 disekeliling kita ini untuk mengangkat jenazah kita ke kubur...moge jadi renungan bersama..renungan dan nasihat utk yg menulis jugak..wheee~

Tuesday, June 9, 2009

KeTiKa iNi.......

waktu aku tgh menaip kat blog ni.....
- aku dilanda kebosanan...tbe2 je jadi mati kutu...
- risau ngn tesis aku.....aku rs aku bole buat..tp......di saat2 akhir ni mcm2 plak kekangan nye..mungkin dugaan dr Allah yg nk uji hamba Nya.....tabahkan hati ku ini....sabar dan terus bersabar....
- aku bingung....mcm2 yg aku pikir dlm kepale aku ni....nk cite kat org pon...xtau ape bende sebenanrnya...
- actually aku rs...i need someone 2 talk...to laugh...wat la ape2 yg aku suke....
- td tbe2 aku terfikir yg dunia ni xadil...makin jahat agaknye aku ni....tp sape lah aku utk menilai bende2 tu sume...aku tau aku hanye insan kerdil dan lemah kat bumi Allah ni..setiap bende yg berlaku ade hikmahnye...
- hal2 simfoni warisan yg da lame aku lupekan sejak akhir2 ni....kuatkan lah semangat aku...aku kesian ngn kawan2 aku yg bertungkus-lumus..tp diri aku cm dah xkuat..kalo bole aku da xnak pk..tp xpatut sebenarnye aku wat cmtu....xpatut utk aku patah semangat...xpatut dan xpatut...tu la sebenarnya.....kawan2...sori 4 everything that i've done....
- agaknye kdg2 mesti ade satu mase tu kite akan rs down..patah semangat...mati kutu..tension...stress...malas...suke buang mase...sakit hati...mcm2 lagi la..yg ntah pape...betul la yg dikatekan hidup ni mmg umpama roda...perasaan yg ade sentiasa berubah2 dr semase ke semase....mustahil ia akan stabil....ade mase nye kite bahagia..ade mase nye kite berduka...tu la yg dinamakan hidup....
- selame 22 tahun di muka bumi ini..rs nye lum cukup utk aku meneroka alam kehidupan ini...banyak lg asam garam hidup yg lum aku lalui..skrg br alam student...ape yg berlaku pon sikit sebanyak telah mengajar ku erti hidup.....
- miz him...

Monday, June 8, 2009

HiDuP Ini.....


assalamualaikum....


minggu ni banyak bende yg berlaku dalam idop aku..macam2 la...ade hikmah rupenye aku xg ke program m@jor tu...hari isnin aku temankan cik are pegi hospital untuk cek penyakit cik are..nampaknye semakin kritikal n kene operate....so cik are terpaksa di tahan di hospital untuk tindakan selanjutnya...aku ngn diana temankan cik are kat hospital..alhamdullilah...sumenye selamat....dlm mase 3 hari aku kene duduk kat hospital utk jaga cik are...selepas tu selang sehari mak nor plak yg masuk hospital..ni mak nye diana..mungkin penyakitnye same ngn cik are..masih dlm pemerhatian...sekarang keadaan nye dah mula stabil dan ok berbanding sebelumnya...ape yg mampu aku lakukan adelah dgn mendoakan supaya mereka sume kembali pulih dan sihat seperti biase...tu la yg aku harapkan dan keluarge aku harapkan....


semalam aku telah pegi ke rumah kawan baik aku bertunang..firstly..congratz kat fairuzy n ijal tunang die...moge2 kekal n bahagia sampai akhir hayat....nmpak la kat muke fairuzy yang die sangat seronok n happy gile2...hehehe...aku plak suke sakat fairuzy sampai die malu tersipu2..huhu...dulu belaja same2..kat kelas duk sebelah2...ketawa same2...skrg die dah pun bertunang...happy aku tgk muke fairuzy semalam...lepas majlis tu..banyak gak la cite yg kitrg bualkan..kitrg kalo jumpe cite mmg xpenah habis..hehe...adat la tu....nwey congratz lagi utk korg berdua...wheeee~

ijal..fairuzy..nuhaa..fiza..da mcm tangge..huhu

p/s: bile plak ek turn aku..hehehe


Wednesday, May 27, 2009

SeKiaN LamE MenYePiKaN DiRi....

assalamualaikum.....
sekian lame aku menyepikan diri......
bukan bermakne aku lupe kat dunia blog aku....tp ade kekangan yang menghalang aku utk jari jemari aku terus menari di atas keypad ini....
sblm terlambat....w'pon sbnrnye da terlambat...aku nk ucapkan selamat hari ibu buat mak..terima kasih atas segala2nye..hanya Allah saje yg dapat balas jasa mak selama ni...sayang mak!!!..mase tu aku hanye sempat ucapkan selamat hari ibu pade mak...xsempat aku nk balik kg jenguk mak..ni sume gara2 simfoni warisan....tension bile dgr simfoni warisan...huhu....mls r cite pasal simfoni..wat sakit hati je..k abaikan...
hari ahad lepas adalah hari yg sgt bermakna wt aku..hehe...1st time dpt jumpe...seronok...bende yg aku xkan lupe sampai bile2....insyaAllah aku akan jaga dgn sebaiknya...aku akan hargai dgn sepenuhnya...nwey thanx taw..awak da buat saya terharu n gembira....kalo bole utk selama2 nye...wheee~
ptg td aku lepak ngn membe2 sek aku..rindu zmn2 sekolah dulu...mcm2 cite yg kuar td...sorg kwn aku akan tunang ahad mggu depan..tahniah 5ruzy...moge2 kekal n bahgia smpi akhir hayat..kami bertiga entah bile ek agaknye...hehehe..xpe bg peluang kat kwn dulu...t ktrg menyusul la eh...
so far tu je yg aku nk story kat blog ni...next time sambung lg k..
wassalam..adios alagapos..

Saturday, May 2, 2009

BiLe Nk BeRaKHiR?????

Kadang2 dlm idop ni mmg susah nk puaskan hati sume org....nk bahagia kan hati sume org....aku xtau nape..tp mggu2 ni adelah mggu yg bz n agak menensenkan aku.....mggu exam...pas exam ade lagi keje yg aku kene buat...setelkan utk teater...utk tajaan SW...utk major..lagi2 bile dgo mulut2 org yg menyakitkan..saba je la aku ni....sampai aku rs aku cm xmampu je nk hadapi bende2 tu sume....fikir pasal family...embah yg asek tanye bile nk balik..da rindu sgt agaknye ngn aku....kalo bole mmg aku nk balik kg awal..tp kekangan mase...kebzian aku..terpakse aku tagguhkan sume2 tu....adik2 aku yg demand ...tesis aku yg aku kene wt dlm cuti sem ni...ahhhhhh...sume ni mmg benar2 menguji kesabaran aku....bile agaknye kesibukan aku ni nk berakhir.....sampaikan kdg2 ms utk diri aku sendirik pun xda....ntah la weh...letih jasad aku ni menanggung segala2 nye...tp lagi letih hati n nurani aku ni menanggung beban yg ade....

Saturday, April 25, 2009

Da LaMe......

assalamualaikum.....
waa..nampaknye da lame gile aku xcoretkan sesuatukat blog aku ni..jenguk pon da lame aku xjenguk..kekangan mase n kebizian aku menghalang aku utk bermanja-manja dgn blog aku..huhu...
yelah..diwktu2 exm ni...aku xtau la aku bz ape..nk kate bz ngn stady xjugak..same je aku tgk...time stady yer aku stady..kalo x aku duk diam je...hehe...so far..da dua paper aku amik...bole la tahan susah n senang nye...no komen ..yg penting aku da berjuang n berusaha utk exm ni...moge2 dpt la ape yg aku impikan...3 paper lagi yg tunggu aku....KPT...proposal..n semantik....go nuhaa....wheee~..
banyak bende yg berlaku sepanjang aku xbergiat aktif ngn blog aku....huhu....aku rs nk dekat 3 minggu aku xupdate blog aku ni....firstnye mase tu aku bz ngn baktisiswa aku kat besout....n then aku nk exm....da la xda study week..waa kejam2...hehe..uruskan byk bende....aku setelkan sikit2 aku nye simfoni warisan....cr sponsor lg selagi terdaye...last2 dpt jugak..alhamdullilah....pastu...di saat2 ni aku berase gembire n bahagia menyambut teman baru dlm idop aku....huhuhu...aku suke.....wheee~..tu yg menyebabkan aku lupe jap ngn dunia blog aku....
tp arini tbe2 aku rs nk coretkan sesuatu kat blog aku....anything that i like 2 story.....hehe....nwey wish me luck k....
wassalam..adios alagapos...

Tuesday, April 7, 2009

CiNTa x SeMesTiNyA BeRSaTu...

usai saje aku membace blog sahabat aku...tbe2 aku rs ingin juga memperkatakan tentang cinta...cinta sgt subjektif utk dinilai.....kita xnmpk cinta tu..tp kita boleh merasakan nye...hanya org yg betul2 jujur dgn cinta nye akan merasai perasaan itu...

tp..jgn la mengharap balasan cinta dr org lain...jgn fikir jika kita memberi cinta kita kepade org..kita akan mendapat balasannya....biarkan..dan redha la dgn hakikat ini jika kita tidak mendapat balasan yg setimpalnya....

kecewa cinta..mmg menyakitkan...aku percya setiap org mesti ade pengalaman bercinte..lg2 kite kini yg sudah meningkat dewase...dan setiap org mungkin ad pengalaman dikecewakan..tentu kita dpt membayangkan kembali betapa sakitnye apabila cinta kita yang suci dan murni lagi tulus mulus itu dikhianati...sehinggakan dunia tbe2 menjadi gelap semata-mata kerana kandil cinta di jiwa kita diragut oleh orang yang empunya..

mst terdetik di hati atau di fikiran kite sewktu dikecewakan...

~mengapa aku yg mst dikecewakan?
~kenape aku yg jujur ni mesti dikecewakan??
~nape aku kene melalui detik2 yg menyakitkan..padahal aku xpernah nk sakitkan hati org lain???

wahai sahabat2 sume..fikirkanlah...mungkin Allah sengaja mahu kita berjumpa dengan org yang salah sebelum kite bertemu dgn insan yang betul..supaya apabila kita menemui insan yang betul kita akan tahu bagaimana untuk bersyukur dgn nikmat pemberian dan hikmah disebalik pemberian itu..

siapa tahu...dia bukanlah insan yg terbaik buat kite...mungkin kite terlalu baik utknye..lalu kita dipisahkan utk bertemu dgn insan yg lebih sesuai dan lebih baik...ingat!! setiap kejadian di dunia ini menyimpan hikmah2 yg hanya diketahui oleh Allah..kita tidak boleh terlalu kecewa dgn sesuatu yg menimpa kita sebabnye kita tidak akan mengetahui hikmah disebaliknya..begitu jugak kite tidak boleh terlalu gembira dgn keuntungan sbb kita tidak akan tahu akibatnya kelak...

apepon..kita kene berani berdepan dgn semua cabaran hidup ini..kalaupun kita tewas..itu bukan bererti pengakhiran kehidupan kita..tak semestinya org yg kita sangkakan terbaik utk kita sebenar-benarnye terbaik...kalau dia sggup tgglkan kita pada waktu itu..itu sudah cukup menunjukkan sifat tidak bertanggungjawabnya...

dan sebenarnye..dia telah memberi peluang kepada kita supaya kita mendapatkan seseorg yg lebih baik...sepatutnye pada waktu ini kite kene bersyukur kerana kite sudah terlepas dari satu kepura-puraan manusia...

p/s: cintailah diri anda dengan kecintaan sejati..kongsilah bersama dia setelah anda pasti..namun bercintalah seadanya dan rawatilah ia selalu..kelak setelah disatukan dalam ikatan yang sah..bercintalah dengan sesungguhnya..=)

p/s: buktikan kita insan bahagia..agar kebahagiaan bermula di sini dan berkekalan di sana..

Monday, April 6, 2009

Ku BaHaGia.....

di atas bumi ini ku berpijak
pada jiwa yang tenang di hari ku
xpernah ada duka yg terlintas
ku bahagia

ingin kulukis semua hidup ini
dgn cinta dan cita yg terindah
masa muda yg xpernah kan mendung
kubahagia

dalam hidup ini
harungi semua cerita indahku
saat2 remaja yg terindah
xbisa terulang
ku ingin nikmati segala jalan yg ada dihadapku
kutanamkan cinta tuk kasih ku
agar kubahagia

tu sebenarnye lirik lagu ku bahagia dr melly goeslow.....aku suke lagu tu...bile aku berasa sgt bahagia aku akan dgr lagu tu puas2 smpai gegendang telinge aku ni mengamuk..sbb dengar bende yg berulang...hehe..dalam hidup ni sape la yg xnak bahagia kan..aku yakin sume org inginkan kebahagiaan...nk kan bahagia...sentiasa berase bahagia utk selama-lamanya.....aku pon same..xterkecuali...


camne nk dapat kan bahagia tu....pada aku senang je...buatlah sesuatu yg kita suke selagi ia tidak bertentangan dgn syariat islam dan norma-norma masyarakat....hati kite akan puas bile kite melakukan perkara yg kita suka...kepuasan itu lah nanti yg akan membuat kita berasa sgt bahagia....tenang itu juga bahagia....




jiwa yg resah..gelisah...jiwa kosong....itu tandanya tidak bahagia...carilah kebahagiaan dan ketenangan itu...jika kita merasa kosong dan sepi dlm meniti hidup ini....maka kembalilah kepada yang Maha Pencipta alam ini....renungkanlah dan fikirkanlah segala kejadian di alam ini....sbb tu org yg inginkan ketenangan dia akn pergi ke puncak gunung...pergi ke laut n pantai....melihat air terjun mengalir...suke melihat hujan turun...matahari terbit n terbenam....semua tu kekuasaan Allah...Dia yang mencipta semua yg berada di atas muka bumi ini....percayalah dengan merenung segala kejadian yg berlaku di alam ini akan membuatkan kita lebih tenang..bahagia...dan kita akan memuhasabahkan diri kita....

ape2 pon mohonlah padaNya....Dia akan mendengar doa dan rintihan HambaNya....percayalah jiwa kita akan lebih tenang selepas itu...insyaAllah....












p/s: utk berase tenang aku lebih suke pergi ke pantai n laut utk tgk matahari terbenam n terbit..tgk gelagat manusia...lg satu suke pergi tgk bendang...sawah padi..hijau yg mendamaikan...sbb tu kdg2 suke ikut abah g kebun...sbb kat situ ad sawah padi yg tak berape nk menjadi..jadilah..hehe

Sunday, April 5, 2009

BoSaN...PeRuBaHaN...

bosan..ungkapan yang biase kite dengar..dan sebut... ape yang menyebabkan kite berase bosan..terlalu bosan..dan membosankan...banyak sebab kenapa kite berase bosan...

dalam hidup ini kite memerlukan perubahan supaya kita tidak bosan..oleh itu kita kenelah berfikiran kreatif..kritis supaya apa yang kita lakukan dalam sehari-hari itu tidak menimbulkan kebosanan..kdg2 mst kita akan bosan kalau tiap2 hari kita memakai baju yang sama..makan makanan yang sama..membuat perkara yang sama....dan apa2 sahaja yang sama dan tidak ade perubahan langsung....tak kesa lah dlm bercinte..dlm berumahtangga...semua nye memerlukan kelaianan dan perubahan supaya kita dan pasangan kita tidak merasa bosan..bila bosan itu datang maka....semangat kita untuk meneruskan aktiviti seharian pun akan menjadi lemah dan rapuh....maka di situlah akan timbul salah faham dan salah menyalahkan di antara satu sama lain...

begitu juga dalam persahabatan...kdg2 kita akan berasa bosan dengan perangai sahabat kita yang tidak pernah berubah dari dulu lagi....setiap hari mengadap mukanya akan menimbulkan kemarahan dan ketensionan kepada kita jika perangai buruknya tidak pernah berubah...kita akan makan hati lantaran xsanggup untuk berterus terang dgnnya..alasannya untuk menjaga hati..mungkin itu ada kebenarannya..tapi sampai bile??...selama itulah dia tidak akan sedar dengan perangai buruknya sehingga kita mencari jalan untuk menjauhkan diri kita daripadanya..mungkin itu jalan yang paling baik buat mase tu....dan mungkin tidak....itupun kalau lah sahabat kita itu menyedari akan perangainya yang kita tidak suka..kalau tidak..alamatnye makan hati berulam jantung la kite buat selama2 nya....huhu....

perubahan....itu yang menjadi tanda tanye kepada kita..perubahan yang macam mane kita nak...same2 kite fikirkan...sbb kite akan menghadapinya....nak xnak kite mmg kene berubah..berubah lah ke arah yang lebih positif dan bukan sebaliknya...kalau tibe2 kite berubah ke arah yang negatif... maka tepuk lah dada tanya lah minda....sbbnya kite lebih mengenali diri kita sendiri....dan sebenarnya kita tahu untuk menilai mane yang baik dan mane yang buruk...
jom semua kita berubah....jadikan hidup ini lebih bermakna buat kita....usah hiraukan kata2 negatif orang lain yg boleh menjatuhkan semangat kita..jadikan ia sebgai titik tolak dan booster utk kite terus hidup dan berjaya....

jarum jam pon sentiasa berubah dr tempatnye..xkan kita yang bernama manusia ini ...yg ad akal utk berfikir..masih nk berada di takuk lama...fikir2 kan....

p/s: aku pun kene berubah...dr baik kepade yg lebih baik..be better than before...hehe..=D

Saturday, April 4, 2009

m u h a s a b a h

di saat2 mggu nk exm ni..mcm2 bende n perasaan kite akan rs...mcm aku..same je ngn org lain..akan rs tension..stress...sakit kepale...tiap2 sem bende2 ni tetap kite kene lalui...nak x nak kite mst hadapi..sedar x sedar da 3 tahun aku bertapak di bumi UPSI ni...mcm2 bende yg aku lalui..sume tu aku hadapi dan lalui dgn hati yg tabah dan cekal utk meneruskan cita2 dan impian..ape yg penting harapan mak dan abah...yg perlu aku penuhi utk membuatkan mereka bangga punyai anak mcm aku..mungkin aku xsehebat org lain..mungkin aku xsepandai org lain...tp aku tau mane tahap pencapaian aku...kejayaan bkn setakat diukur dgn nombor...hidup ini terlalu mahal utk kite ukur dgn nombor....xkesa la berape pointer kite setiap sem...dekan atau tak itu bukan kayu ukur nye..ramai org yg merasekan bhw anugerah dekan itu lah yg menjadi ukuran bg sesuatu kejayaan... bende tu sgt subjektif utk dinilai...pokok pangkal nye diri kita sendiri yg tau sama ada kite berjaya atau tidak...pencapaian yg cemerlang spt mendapat dekan setiap sem merupakan penghargaan buat seseorg....beruntung kalo die mendapat anugerah sebegitu..tp jgn lah berase down atau putus asa kalo kite tidak penah merase anugerah itu...mgkin ad hikmah disebalik perkara yg terjadi dlm idup kite ini...yg penting keikhlasan kite dlm menuntut ilmu...
menuntut ilmu dgn usaha sendiri tanpa bergantung sepenuhnye dgn org lain...usaha yg jitu...dr hati yg tulus dan ikhlas akan membuahkan hasil yg memberansangkan..berjaya atau tak itu bukan la persoalan nye..yg penting hati kite puas..walau penat mcm mane pon...kite tetap akan rs gembire dgn apa yg kite lakukan...
terkadang aku pon lemah dlm meniti idop ini..idop di alam kampus....menemukan aku dgn beribu2 ragam dan telatah manusia.....walaupon menyakitkan hati...tp aku tau Allah sentiasa ada bersama2 dgn orang yang sabar...kepadaNya aku selalu mengadu..supaya resah di hati ini akan hilang...jiwa aku akan rs lebih tenang...aku juga insan biase yg kdg2 ade melakukan kesilapan...lalu aku bermuhasabah dan memohon kepada Ilahi..kerana aku tau...Dia lah yang Maha Pengampun..Dialah yang Maha Mengetahui...Dialah yang Maha Berkuasa atas segalenye...
ku gagahkan diri ini..ku cekalkan hati ini utk terus meniti liku2 hidup yang penuh dgn ranjau yg berduri..hidup ini hanyalah sementara...mungkin perjalanan hidup kite masih panjang..mungkin tidak....itu sume kuasaNya...kita sebagai hambaNya harus akur dgn kehendakNya...bersabarlah di atas ape yg terjadi dlm hidup kite...
disaat2 aku rs xmampu utk berdiri teguh..terpakse jua aku alirkan air mate ini..demi kepuasan diri aku sendiri...sememangnye hidup ini penuh dgn dugaan...

AkU RaSe......

perasaan aku ketika nie.......

aku rs malas nk wat asgmnt sej islam....

aku rs pening2 kepale....

aku rs sbnrnye ms meeting td aku xda mood sgt....mcm2 yg ade dlm pale otak aku ni...

aku rs lapa tp xnak makan....

aku rs nk tdo tp xngantuk lagi sebenarnye....

aku rs nk tulis sesuatu kat blog ni..tp xda idea best yg kuar dari otak aku....

aku rs bingung sendiri.....

aku rs stress tibe2.....

aku rs tension tibe2....

aku rs xda mood nk bukak YM.....jd aku pon x0n9....

aku rs malas nk bercinte..hahaha..(sengih sorg2 aku tulis statement ni)....juz wait n c....

aku rs penat.....

aku blurr.....haaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!

ape sbnrnye da jd ngn aku ni?????

huh!!!!aku yg suke bermain ngn emosi....kdg terlalu ikut kan hati....otak menerawang ntah xtau mane pergi.....zzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZzzzzzzzzz.....(moge2 aku dpt ilham ms tdo)....

tbe2......

i think.....i miss sumone....it's mebi....but who???.....2 yg menjadi persoalan nyer sekarang....sape ek????..=D

Friday, April 3, 2009

Al-FaTiHah....

lebih kurang dlm kul 3.11 pm td..aku dpt msj...opah kawan aku meninggal dunia..barak....
sekalung Al-Fatihah aku sedekahkan..moge2 rohnye sentiase dicucuri rahmat...Amin....

terkedu aku bile dpt berite tu...sbbnye mase tu kitrg br cerite2 pasal opah die...bermuhasabah seketika bile memikirkan kekuasaan Allah yang tiada siapa boleh mengahalangnye..ajal..maut..jodoh..pertemuan..perpisahan..sumenye di tangan DIa...Dialah yang Maha Berkuasa..yang Maha Mengetahui segala2nya...

Thursday, April 2, 2009

U MuST b BrAvE!!!!!!!!


ermm...

one more asgmnt is waiting 4 me...


makin tggl 1 makin la aku jd malas nk wat...tp nk submit gak mggu ni.xsggup nk ngadap lg..

tolon2...huhuhu..


semalam ms kelas dr bad...byk bende yg aku belaja...setiap butir kate2 yg kuar dr mulut die sentiase jd pembakar semangat aku dlm meneruskan idop ni...teringat kate2 die...


~u must be brave, confident....xkesala umur awak berape...selagi bende yg kite nk ckp kan tu sesuatu yg benar dan betul..katekan saje....yg penting u must be confident~


that's right what u said dr..terfikir aku ngn kate2 yg dilontarkan oleh dr bad tu...dialah pembakar semangt aku..huhuhu.


mlm nye plak....

kelas batal....actually kitrg kene perli ngn lect..huhu.....ape la nk jd...makin senior makin la wt hal...xpe2..tp tu la kenangan yg akn aku ingt smpi bile2...hehe..


ktrg mmg pantang kalo kelas xda..pe lagi..bukan nye nk muhasabah diri..makin la bising n besuke ria....tp utk memujuk lect kitrg pon kmpul la duit ramai2..belikan sumthing yg bole meyejukkan hati beliau...sumthing like cake ke..coklat ke....whatever la...


da puas borak2 dlm kelas ktrg lepak2 mkn roti canai...mcm biase la lepak2 ngn ecut, fizi, dayah, diyana, eza, huda, fiza, barak, jusih, nazirah ngn umi....ketawe mcm org xingt dunia....gle...hahaha..lg2 bile ngn ecut...whee~..sedih la plak nk tggl kan zaman2 cmni...pasni bkn selalu dpt wt cmni lg..kalo bkn time study kat u...tggl 1 sem je lg....wawawa..sob..sob..=(


adat dunia..ad pertemuan..ad perpisahan....(nk sejukkan hati sndri)....yg penting redho n ikhlas menerima segala yg berlaku dlm idop ini....wheee~


ok...stop kat sini dulu..sbb ad kelas semantikos pasni...adios alagapos...=)

MenCuCi HaTi...

Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu, dibawah ini ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati, diolah oleh pakar motivasi Datuk Dr. Haji Fadzilah Kamsah.


1. Dirikan solat dan banyakkan berdo’a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo’a turut katakan: “Ya Allah, jadikan hatiku bersih.”

2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100X sebelum tidur. Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa di-ampunkan, otak tenang,murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

3. Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.

4. Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah “Qulhu-allah” sebanyak 3X..

5. Berma’af-ma’afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

6. Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. Katakan lah: “Aku sebenarnya……(perkara yang elok2 belaka).

7. Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata. Katakan didalam hati: “Ya Allah, cuci otak aku, cuci hatiku. Esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif.” Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya - CUBALAH!!).

8. Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa, terhindar dari melakukan perkara2 kejahatan.

9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila2 masa).

10. Kekalkan wuduk.

11. Bersedekah.

12. Belanja orang makan.

13. Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat (was2, tidak pasti halal atau tidak).

14. Berkawan dengan ulama.15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi).

16. Pesan pada orang, jadi baik.

17. Menjaga pancaindera (mata, telinga, mulut… dsb). Jangan dengar orang mengumpat.
Selamat beramal....

Tuesday, March 31, 2009

BaCe BloG SyaFiQ.....

syafiq....aku da bc da blog ko....hehe
sj je nk tulis kat entri ni....

ni la kawan aku ms kat maahad dulu..kitrg sekelas ms form3 sampai la form 5...dulu superinter sek....laju gle lari..mcm halilintar....halilintar pon kalah..(kagum2)..hahaha....da lame gle xjmp n xnampak die...cume contact2 melalui alam maya...huhu..jadi la..drp x bercontct langsung.....huhu..x gitu syafiq??

ms besday ko aritu..nk wish..tp xtau cmne...hehe..sbb ko x 0n9 pon...nwey...hepi belated besday...jgn nk ckp aku xingt eh...sekeh kepale ko nanti...hahaha

'the best is yet to come'

wheee~

Sunday, March 29, 2009

SiNaR BuSy.....

Assalamualaikum.....

erm..cuti sem ni aku dah nmpk dah sinar kebizian aku....ngn tesis...ngn KeLeK production...ngn simfoni warisan...ngn m@jor....ngn mase aku besame family dan teman2 yg tersayng...whee~

bole ke aku membahagi2 kan mase tu....waaa..kene arrange ms dr skrg...

GO NUHAA....GO NUHAA...whee~

Friday, March 27, 2009

MeNCaRi iLHaM.....

hujan.....aku sukekan nyer....




malam ni....ingat kan nk tgk konsert kt pggung budaya....tp cm mlas....

nk wt asgmnt lum ad feel lg....hehehe....
utk dpt kan feel tu.....aku pon ajak la masyi g kampus....jalan2..makan2...sembang2....ketawe2...

hahaha....ktrg wt cmtu sbb nk dptkan feel...nk kan ilham....huhu....(xda keje sbnrnye ktrg ni)....

abeskan mase je....huhuhu.....

w'pon ujan turun...tp tetap tabahkan hati...cekal kan diri g mencari ilham dan feel....

ntah pape je aku ni..hahaha...
impian dan cita2....



masyi yg sentiasa memikirkan mase depannya....
aku tetap aku...whee~


<<<<<<<<>>>>>>

nite everybody!!!!!!!!

HaRi Nie....


td..cume ad kelas KPT je....mcm biase kul 9 lebih kurg sikit..aku akn kuar...jln2 cr breakfast..



tu keje aku tiap2 mggu...so far lum kantoi lagi..kuar ikot pntu belakang....



arini yg ikot aku jeri....b4 ni diana..pasni sape2 aku akn ajak...ayu ke..dhila ke...giliran korg akan sampai....hahaha....



pas kelas ngedate ngn barak...huhu...die bg aku cd debate..tq2 barak..tq2 hairi...sbb bg pinjam...

borak punye borak....ntah pape yg ktrg borak....main redah je...sume layan....mcm org xpenah jumpe.....wheee~...



pastu balik...g makan...arini makan ngn awel..(rumate terchenta merangkap junior aku)...huhuhu..



k la..da tghr....ms nye utk....ZZZzzzZZZzzz...hehehehe...Whee~



adios..alagapos..

sori...kalo gambo korg xda dlm ni..aku hanye insan biase...hehe

HoBi AkU......

kelas semantik td aku cm xda mood.....

sbb bgn lmbt..so cm mls je nk g kelas sbnrnye..tp try gagah2 kan gak...

mate sembap tahap cipan mati.....jalan pon cm nk xnak je...mate tggl separuh bak kate ecot....hahhaha...

kat kelas asek ketawe je ngn ecot..ecot yg ajak aku wat bende xbaik kat kelas.....hahaha...=P

pas kelas g lib sbb nk usha bahan utk mikrotchg bm aku....dpt la jugak idea nye nk mengajo ape nanti....mintak2 la menjadi ape yg dirancangkan....

ujan sgt lebat.....nk balik tp terbantut jap....jmp mekna, eyza, ishah n ramai lg la dak2 sej.....msg2 bz wt asgmnt....mls nk kacau org..w'pon tu mmg keje aku....hahaha...tp aku sempat kacau mekna, eyza n ishah..sbb rs xsedap bdn je kalo satu hari xkacau n sakat org..mcm ad yg kurg je nanti....(hobi aku)....hahaha..pastu ketawe smpi xingt dunia....wheee~....tu yg best..nuhaa dan ketawe xdpt dipisahkan.....hahaha..wheee~

nite sume..malam sume...zzzZZZzzzZZZzzz.........

Thursday, March 26, 2009

CLaSs Ku.......

assalamualaikum kawan2 sume...

ermm....aku br je balik dr kelas...patot nyer arini aku present sej islam.....

tp...ad bende yg jadi kat kelas td...smpi la lect marah n mungkin merajuk....

xjd la kitrg present n pospon mggu dpn....xbest gak sbb da prepare tbe2 xjd....agak kuciwa...huhu

apela kitrg ni ek..da besa2 pon wat hal lagi..makin besa makin naik kepala..huhuhu...

mst lect da kecik ati gle ngn ktrg..nwey ktrg mintk maap byk2....

n nwey...time kaseh din sbb bg gula2 n wat fan club utk aku....w'pon td xjd nk present.....hahahaha...din yg sengal..xda keje..hahaha..(jgn marah din)....

ok..tu je sbnrnye nk tulis b4 masuk tdo....k..nite sume....wassalam..adios alagapos..

Wednesday, March 25, 2009

SaaT2 MeNiLaI CinTa.....





Bagi pasangan yang sedang bercinta, kenangan yang dilalui sepanjang tahun lalu mungkin lebih mematangkan fikiran. Apatah lagi bagi pasangan yang pernah gagal dalam percintaan.



Mereka menganggap tahun yang dilalui umpama suatu pengajaran yang membawa ke arah kehidupan yang lebih bermakna.



Menyentuh soal cinta, jangan pula anda lupa melakukan perubahan kepada diri dengan meletakkan keazaman yang tinggi dalam hal-hal melibatkan dunia percintaan.
Ikuti tip-tip yang disenaraikan di bawah:



1. Lupakan masa lalu
Anda bukanlah insan yang pernah dikhianati, dibenci mahupun ditinggalkan menjelang hari pernikahan. Setiap perkara yang dilalui sepanjang kehidupan lalu harus dijadikan pengajaran. Tetapi, jangan biarkan pengalaman buruk anda pada masa lampau mempengaruhi hubungan yang sedang terjalin.
Jangan biarkan hal-hal positif dan menyenangkan anda dengan pasangan bertukar gara-gara terlalu asyik membuat perbandingan dari tahun ke tahun. Ibaratkan hubungan yang baru dijalinkan itu seperti kertas putih yang siap dicorak.



2. Temui ramai orang
Bekerja di bawah satu bumbung yang sama atau tinggal berhampiran dengan kediaman anda tidak bermakna dapat membantu anda menemui calon kekasih yang berpotensi, kecuali seorang teman yang sudah lama dikenali. Jalinkan hubungan cinta dengan seorang teman yang boleh membawa anda ke arah dunia persahabatan yang lebih bermakna.
Keluarlah dari zon selesa anda. Sekiranya selama ini anda kerap ke pusat gimnasium selepas pulang dari tempat kerja, namun pada tahun ini, bangunlah pada awal pagi dan lakukan rutin harian dengan melaksanakan segala tugasan yang lebih menyihatkan. Lebih berkesan, ikuti kursus atau motivasi yang melibatkan pesertanya terdiri di kalangan lelaki dan wanita.



3. Ubah penampilan
Sudah tiba masanya anda meninggalkan gaya penampilan lama. Tidak salah sekiranya anda mengeluarkan wang yang lebih semata-mata untuk mengubah stail rambut terkini. Kunjungi salon dan bawalah contoh model rambut daripada majalah sekiranya perlu mendapat keterangan.
Demikian pula dalam hal berkaitan pakaian dan aksesori. Pilih baju berwarna cerah dan bermotifkan corak yang menarik agar anda kelihatan menonjol pada setiap masa.



4. Jangan terburu-buru
Menemui cinta baru mungkin mendatangkan kesan positif. Tetapi, jangan pula anda terus membawanya berjumpa dengan seluruh ahli keluarga. Tunggulah sehingga waktu yang tepat dan jangan sesekali merosakkan hubungan yang baru dibina itu. Hindari berbicara tentang masa depan saat hubungan baru berumur setahun jagung. Nikmatilah waktu perkenalan ini untuk memantapkan hati anda dan pasangan.



5. Jangan terlalu memilih
Setiap orang pasti ada kekurangannya, jadi apabila anda begitu obses akan kekurangan pasangan, mungkin anda sukar untuk menemui cinta baru. Sekurang-kurangnya selidik dulu kelebihan yang ada pada dirinya.



6. Buat keputusan
Cinta kerana paksaan akan membawa duka pada kemudian hari. Jangan takut untuk meluahkan apa yang terpendam kerana ia boleh mendatangkan kesan buruk dalam perhubungan. Oleh itu, lakukan keputusan yang berpihak kepada diri dan jangan takut katakan 'tidak'.
kongsi2 kan...wheee~

Tuesday, March 24, 2009

AkU SaKiT.....wheee~

haaaaaaaaaaaa.......geram2...sakit ati..huhuhu

ntah pape je aku tulis nih.....

sejak akhir2 ni....xterluah perasaan aku...

oh proposal ku....mintak2 dr bad menerima nye dgn hati gembire...hahahaha

mikrtchg ku.....ape ek aku nk ajo korg sume ni....huhuhu

sej islam ku.....mintak2 pn wan xmereject asgmnt ku....kalo nk reject pon btau la awal2....huhuhu.

wawawa...sikit lagi nk gle...tp mintak2 xgle..dijauhkan..byk bende aku lum wat lg nih...hahaha

Monday, March 23, 2009

KuAsA BunGa.....

Orang jadi merajuk sebab nak kan benda dan benda itu tak diperolehinya..jadi cara mengatasi masalah ini ialah berikan benda. Kalau dia nak hadiah berikan hadiah, kalau dia nak gelang berikan gelang, waima kalau dia nk kereta berikan kereta, bagi yg mampulah. Kalau xmampu ada beberapa tips untuk membasmi merajuk tanpa perlu memberikan hadiah yang mahal-mahal.

Nak tau apa dia??? Kalau dia perempuan, berikan bunga..sejambak atau sekumtum, tengok jenis merajuknye..hehe..kalau berat merajuknye berilah sejambak..kalau ringan merajuknya berilah sekuntum...kalo lg ringan merajuknye berila sekelopak je dr bunge tu..haha..melampau la tu...

Dan pastikan bunga tu berbau wangi..jgn berikan bunga yang busuk atau xberbau langsung..kalau x berbau langsung curahkan minyak wangi..biar ia semerbak...

Apa sebab bunga??? Sebab bunga mempunyai tenaga...orang kaki panas baran turunkan panas barannya dengan mewangikan persekitaran. Macam tu jugaklah nk mengatasi orang merajuk..berikan bunga, sebab hakikat bunga mengharmoni, dia ada tenaga mengharmonikan persekitaran..

Mcm org mandi bunga juga, nk harmonikan badan, nk neutralkan arus-arus negatif dalam badan..itulah kuasa bunga..kalau kebetulan bunga yang kita berikan itu memang diminati oleh penerima, tiada yang mustahil untuk mengembalikan moodnye...

Tak pecaya??cube dulu baru tau...tapi pesanan ikhlas..jangan beri bunga plastik atau bunga kertas..itu semakin menimbulkan kemarahan..huhu

Tu kalau org perempuan...kalau diorg merajuk...diorg mmg akan mintak dipujuk..maka pujuklah wahai kaum2 lelaki di luar sane..hehe..tapi kalau lelaki pulak..rasenye xpayah lah nk merajuk2 ni....kalau betul la die mmg merajuk ubatnye senang je...buat xpeduli kat dia...tak usah nk dipujuk2 nih..paling x pon biarkan 3 jam..jgn gatal2 nk beri bunga...org lelaki xjalan dengan bunga....(kalau xsilap la)..huhu..(xda niat pon nk bersikap xobjektif or bias)

Akhir sekali buat renungan.... “lebih senang menangkap lalat dengan manisan daripada dengan cuka”... lebih kurang cm ni la...lebih mudak memujuk orang perempuan merajuk dengan bunga daripada dgn hadiah2 lain dan lebih mudah memujuk org lelaki dengan buat dek daripada merayu dayu...

k...next time continue lagi....adios alagapos...

Sunday, March 22, 2009

PeRkaHwiNaN UtK SaLinG BeRTanGGunGjAwAB...

Assalamualaikum....hai kalian sume...harap2 anda sume berada dlm keadaan yg baik..hehe..kat sini ade la sikit cerite yg nk dikongsikan dgn kalian sume....saje2 buat pengajaran utk kita sume...

Hari hujung minggu maka akan bercuti lah pade sesiapa yang bekerja...kecuali yang bekerja sendiri..akan terus bekerja demi mencari pendapatan lebih menanggung keluarga..

Kebiasaannya pada hai cuti orang perempuan lebih suka berada di sisi radio, terutama suri rumah..suri rumah mana ad cuti..ke depan ke belakang, ke hulu ke hilir, ada saje kerja yang nk dibuatnyer..yang tak suri rumah pun bukan diorang boleh bersenang-lenang. Baju sekolah anak kene basuh, suami nk kene layan..rumah nk kene kemas jugak..heee..mst byk keje punyer...

Itulah hebatnye perempuan..dalam muncung2 buat kerja jugak..dalam membebel2 kerja rumah beres jugaak...orang lelaki??? Orang lelaki kalau dah boring dia main tinggal aje rumah tu..duduk kat warong kopi..sembang dgn kawan2..org perempuan boleh ke wat gitu???pergi duduk2 dua tiga org kat warong kopi..sambil main dam haji?? Boleh???buang tebiat agaknye...hahaha

Belum pernah aku jumpe kot...dan mungkin xkan jumpe agaknye org cmtu...itulah hebat nye perempuan...hehe....pernah la dulu dengar cerita pasal suami isteri...ramai suami yang asalnye ok jadi x ok sbb cepat sangat ditanye..apabila dia balik ke rumah...ni rahsia org lelaki....jangan ditanya apa2 dalam tempoh 10 minit sebaik saje dia sampai ke rumah..diamkan aje...jangan sebuk2... “bang, bang..kucing kita tadi dah ditelan dek tikus, bang..”... “Bang, bang bilik air sy dah cuci tadi bang, berkilat..” .. “Bang, bang, ada pasar raya baru bukak, besok kita pergi yek...”.

Ya Allah....tak menyabo2....huhu

Itu lah perempuan...huhu..bagi tempoh bertenang kepada orang lelaki..orang lelaki ni serabut, banyak hal..jgn lah terus bagi laporan tu ni..begitu begini...bagi tempoh bertenang..paling tak setengah jam, kalu sepuluh minit tak mungkin..nak2 suami jenis panas baran..tu lagi lama nk pulih...

Ramai org silap dalam soal ni..yang sebetulnya bila suami balik, berikan dia air sejuk...diam dulu..sampai dia yang mulakan cakap...ini x..biasenye bermula daripada setengah jam pertama yang terisi dengan “biiii.....siiiiinnnggggggg”....kalau kurang penting, nanti2 kan boleh bercakap..yang sebuk sangat nk cite bunga tu apa pasal pulak???yang sebuk sgt nk btau cermin tingkap tu pecah nape plak? Besok2 kan boleh...

Ada satu kes...seorg wanita berstatus isteri mengadu pasal laki die...ditanye pada wanita tu...awak kalo kat rumah macam mana, bayk ckp ke byk diam???
Wanita tu jawab....ikut suamilah...kalau die byk ckp..saya pon byk ckp....

Laaa....mana nk aman rumah tgga kalau mcm tu..dahlah berjumpe sebelah mlm aje sbb dua2 bekerja..kualiti masanya hanya malam...pun nk berperang....alahai..tapi yang hairan tu perang2 jugak..anaknye tetap bertambah..apa cerita plak ni.,,hehehe

Jangan jadi seperti kata mutiara.. “perkahwinan adalah satu tanggungjawab untuk bersoal jawab apabila pulang lewat..” tak nak la mcm tu..yang perlu ialah... “perkahwinan adalah satu tanggungjawab untuk saling bertanggungjawab...”

Moge2 cerite ni bole dijadikan panduan utk sume..xkirelah yang dah kawen..yg belum kawen...yg nk kawen xlame lg...yg akan kawen..dan lain2 lagi.....sekadar berkongsi cerita ngn kalian sume....

k...stop kat sini dulu..len kali smbung lg....wassalam..adios alagapos....

Saturday, March 21, 2009

KaLaU DaH JoDoH......


Ada seorang tentera Amerika yang bertugas di Iraq bertemu jodoh dengan gadis Iraq...laa..dalam perang2, dalam anti Amerika, smpat jugak tu bercita...

Tentera Amerika tu bernama Hall...dan yang perempuan bernama Mansor....alamak mansorlah name die...mcm name orang lelaki Melayu..huhu

Hall dan Mansor menjalinkan hubungan cinta pandang pertama..tu dia...dalam perang2 boleh plak jatuh cinta....dan dalam gambar yang ditunjukkan, Hall nk balik Amerika dan Mansor yang membelakangkan kamera sedang memegang tangan Hall...Isk..isk...isk...mcm xpercaya askar Amerika berkahwin dengan bangsa yang dimusuhinya...dan si wanita Iraq ni nak berkahwin dengan orang yang menghancur leburkan negara dia...

Tengok tu...cinta merubah segalanya....kalau dah suke..yang hitam nampak putih..yang jahat nampak baik..alahai!!!!!!!!

Dunia cinta memang pelik dan luar biasa...manusia mampu menerangi lautan demi cintanya...amboi, cume manusia belum sanggup menerangi lautan api sebab lautan api mmg xkan wujud...huhu...tulah yang orang berani ckp...cube kalau wujud..mesti tak nak punye...hehe

Haa..ape sebenarnye motivasi yang bole kita amik dr kisah cinta dan perkahwinan Hall dan Mansor ni???senang saja, kalau dah jodoh kat mana pun boleh bertemu...

Ni sampai nk menangis keluar air mata darah sekali pon..ia xkan merubahkan ape2...korang xdapat kawen ngn die....dah memang tu bkn jodh korang..boleh jadi kita ni sengaja ditemukan dengan insan yang salah supaya apabila kita bertemu dengan insan yang betul, kita akan menghargai pertemuan itu...

Alangkan dalam medan perang pon boleh bercinta, lepas tu berkahwin, tu lah kuasa jodoh...apa nak takut dengan jodoh, kalau dah memang jodoh kita tak ke mana punye...

Yakinlah bahawa jodoh anda takkan ke mana. Kalau dah jodoh tak ada siapa yang boleh menghalang..ingat tu...

‘kalau hidung masih berhingus jangan fikir soal kahwin, tapi kalau hidung asyik berhingus itu mungkin tanda menyesal sebab berkahwin’...huhu..fikir2 kan...renung2 kan...

SeKuaT2 BaDaNG....

Assalamualaikum....pekaba kalian sume...harap2 nye sihat.....kat sini nk kongsikan la sesuatu ngn korang...saje2 je bg mengisi ruangan kat blog ni...huhu

Korang ada sesuatu urusan penting?? Ya, laksanakanlah, tapi jangan sampai terbarai kewajipan yang betul2 wajib. Apa lagi kalau bukan sembahyang...

Laa..awat sampai terbarai sembahyang fardu ni?? Itu lebih wajib untuk dijaga. Tak betul kalau sibuk sngat sampai x sembahyang...oooo itu silap...

Tak usahkan event negara yang besar, kadang-kadang kenduri kahwin kat kampung sesetengah kita da terbarai sembahyang fardu. Kadang2 sambutan hari jadi dah terbarai..laa rapuhnya...
Bagi aku...hak kita ye di ambil..tanggungjawab kita ye dilakksanakan..kewajipan kita pada TUHAN ye jgn diabaikan...

Dan satu lagi yg sgt penting....pesan kepada diri aku juga dan kepade sume..jgn terlalu bersemangat politik sampai putus hubungan antara adik-beradik, abang kecik hati, kakak kecik ati dgn kita..pakcik xtegur, makcik dibuat musuh...setengah org dengan emak die pon boleh konfrontasi sebab berbeza politik...bertegang leher...

Kadang2 isteri dan suami pon bertekak pasal parti..anak meninggikan suare terhadap ayah dan ibu pasal parti...adek beradek putus sedara...pasal apa???pasal parti..

Yang ni yang kita tak mahu...hei..nk berparti..berpartilah..nk jerit. Nk pekik silalah...tapi jgn sampai putus hubungan keluarga....

Yang sedih..kadang2 pemimpin yang kita sokong tiba2 je lompat parti, tengah kita memperjuangkannya..kita ternganga... dulu mase berkempen dah buang sedare dah..tiba2 pemimpin yang kita sokong, yang kita puja, lompat parti..hah ape cerita ni.....

Kita berpolitik biarlah seadanya...jgn terlalu bersemangat sampai gaduh..putus silaturrahim dan xbertegur tujuh keturunan....kalu ini berlaku itu lagi salah daripada tak mengundi.... ‘ sekuat-kuat badang apabila mati tak kuat mengangkat dirinya sendiri...’

Moge2 dijadikan renungan bersama....k wassalam..adios alagapos..